A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Глибочицький заклад дошкільної освіти "Веселка"
Житомирського району Житомирської області

Як підтримати дитину в складній ситуації

Дата: 12.09.2022 12:40
Кількість переглядів: 19

Діти, як і дорослі, відчувають та переживають зміни у житті, пов’язані з кризовими подіями. Так, дітям дуже важливі щоденні ритуали та звична послідовність у їхньому житті. Вони прокидаються, снідають, йдуть до садочку, проводять час з друзями. Коли трапляється надзвичайна ситуація, така як пандемія, збройний конфлікт, природна катастрофа та інші, звичний ритм життя дитини порушується. Вони можуть ставати тривожними, розгубленими, наляканими або навіть агресивними. Що можна зробити, щоб покращити стан дитини:

• Приймайте те, що відчуває ваша дитина, які б емоції вона не виявляла. Намагайтеся своїм прикладом показувати лише позитивні емоції, щоб передати їх дитині. Будьте максимально спокійними у своїх словах і діях. Це створить для дитини безпечний простір.

• Якщо ваша дитина не проти, обійміть її та дозвольте їй “притулитися” до вас. Тактильний контакт дає відчуття безпеки вашій дитині.

• Обговоріть з дитиною ситуацію, яка сталася. Поясніть їй простими словами, що відбувається і що ця ситуація в майбутньому завершиться. Покажіть, що ви слухаєте її та турбуєтеся про неї.

• Якщо ви в ізоляції або в умовах карантину – дотримуйтеся режиму дня дитини. Прокидайтеся за звичним графіком, снідайте, одягайтеся та займайтеся з дитиною зранку.

• Ви можете створити онлайн чи офлайн групу, де діти могли б спілкуватися за допомогою сучасних інтернет платформ.

• Також, діти можуть робити відеодзвінки для спілкування та спільної гри.

• Спробуйте обмежити вплив новин ЗМІ та соцмереж, щоб уникнути додаткового хвилювання та тривоги.

• Створіть свої сімейні години, коли ви можете разом проводити час та спілкуватися. Це можуть бути настільні ігри, перегляд відео, клуб читання та інше.

• Важливо дати дитині відчуття контролю над собою та ситуацією. Залучіть її до складання сімейних планів . Складайте разом списки того, що треба купити, вибирайте це все разом у, перевірте та запитайте про стан друзів та родичів за допомогою відеозв’язку або телефону.

• Дбайте про свій власний емоційний та фізичний стан – займайтеся дихальними практиками, йогою, медитаціями або тим, що допомагає вам заспокоїтися та розслабитися, адже ваш психологічний стан є одним із факторів впливу на вашу дитину.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень